perjantai 6. marraskuuta 2015

Pääsykokeet

Bioanalyytikon koulutusohjelmaan Turkuun oli haku siis keväällä 2015. Haku päättyi huhtikuun alussa ja muistaakseni ennakkomateriaali pääsykokeisiin julkaistiin samoihin aikoihin. Täytin hakupaperit omana syntymäpäivänäni, joka osui pääsiäiseen ja samlla tulostin pääsykoemateriaalit. Pääsykoemateriaalien tulostus vaati tosin kärsivällisyyttä meidän vanhalla tulostimella, joka tilttasi aina vähän väliä. Jokaisessa materiaalissa oli noin 20 sivua keskimäärin ja halusin tulostaa ne siksi että en pysty koneelta lukemaan samalla tavalla jotain tekstiä kuin paperilta.

Ennakkomateriaaleissa oli aiheena sote-uudistus, näyttöön perustuva hoitotyö, etiikkaa ja hieman DNA, RNA ja kromosomi juttuja. Luin pääsykoe materiaalit moneen kertaan läpi ja tein niistä muistiinpanoja samalla, tosin muistiinpanoja en sinäänsä enää lukenut läpi, vaan itselleni on jotenkin helpompaa kun kirjoittaa samalla kuin lukee. Aina kun töissä oli pahempi päivä, niin oikein teki mieli taas lukea, että pääsisin kouluun.

Pääsykoe stressiä pahensi vielä se, että pääsykoekutsujen lähetyksessä oli jotain ongelmia ja muistaakseni vasta alle viikko ennen pääsykoetta tuli kutsu! Olin kyllä aika varma että pääsisin pääsykokeisiin, sillä hain aikaisemmin suorittamallani merkonomin päästötodistuksella kouluun ja sillä jäi vain 2 pistettä pois täysistä. Olen myös suorittanut lukion, mutta sen päättötodistuksella olisin saanut huonommat lähtöpisteet. 

Varsinaisen pääsykoepäivänä matkustin sitten turkuun pääsykokeisiin. Pääsykokeissa oli kolme eri osuuta: ennakkoaineiston pohjalta olevat tehtävät, matematiikan osio ja englanninkielen ymmärtämiskoe. Aluksi tuntui helpolta vastailla ennakkomateriaaliin pohjautuviin kysymyksiin, mutta sitten koe vaikeutui ja englannissa teksti käsitteli potilasturvallisuutta. Englannin teksti tuntui siltä ettei sitä olisi välttämättä ymmärtänyt suomeksikaan kunnolla ja kaiken lisäksi kymmenestä kysymyksestä piti saada 6 oikein eli yli puolet! Matematiikkassa osasin kaikki laskut yhtälöt ym. mutta kun tuli yksikönmuunnoksia iskikin tenkkapoo kun en muistanut oikeasti esimerkiksi kuinka monta milligrammaa 1 gramma on. Tuntui niin ärsyttävältä ettei tuollaista ns. ala-asteen juttua muistanut. 

Kokeen jälkeen fiilikset olivat vähän sekavat, sillä tiesin että osasin kyllä, mutta kun jokaisesta osiosta piti saada hyväksytty niin se englannin osuus jäi vähän kaivertamaan, en meinaan ollut täysin varma vastauksistani. Kaikki kysymykset olivat lisäksi monivalintaa ja ne merkattiin mustaamalla vastauskaavakkeeseen aina oikean vaihtoehdon ympyrä, joten sai olla tarkkana että vastasi oikeaan kohtaan. Aikaa kokeessa oli 3 tuntia ja käytin sen kaiken melkein. Ajellessani takaisin kotiin, mietin kyllä koko matkan koetta.

Oli kyllä suuri helpotus kun sitten heinäkuun alussa n. kuukausi kokeen jälkeen tuli hyväksytty tulos ja pisteitä oli 91,5/100! Ja omissa papereissani taisi lukea että alin hyväksytty oli 78 pistettä. Koepisteitä sain 63,5/70 ja alin hyväksytty oli 50. Ihan hyvin siis suoriuduin ja voi olla että nuo alimmat pisteet ovat muuttuneet vielä lopullisen hyväksymisen myötä kun varasijoilta on päässyt ihmisiä. 

Tälläistä tällä kertaa

-Virpi-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti