keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Fysiologian opinnot

Iltapäivää..

Kiirettä on pukannut taas koulun kanssa, vaikka viime viikolla oli loma ja piti saada etätehtäviä tehtyä, niin ainahan niistä jotain jää tekemättä. Joskus on hyvä ottaa vähän löysemminkin rantein, mutta harmi vaan että se kostautuu yleensä sitten myöhemmin pitkinä päivinä ja älyttömänä kiireenä.

EKG käyriä
Alkuviikko ollut aika haipakkaa, kun olen lähtenyt kotoa siinä puoli seitsemän maissa aamulla ja ollut kotona viiden jälkeen iltapäivällä. Onneksi olen jo vähän oppinut tekemään bussissa kouluhommia kuten kertailemaan muistiinpanoja. Aika paljon vaatii pänttäämistä ja kertaamista nyt keväällä alkaneet Mikrobiologian ja Hematologian kurssit.

Meillä alkoi tänä keväänä myös fysiologia, eli käytännössä tällä kurssilla opetellaan tekemään EKG-tutkimus ja Spirometria-tutkimus. Tosin vielä ei ole opiskeltu kuin EKG:tä ja nyt on pieni tauko ennen kuin alkaa Spirometriaan perehtyminen. Huomenna meillä on ns. näyttökoe EKG:n ottamisesta, hyvin mennellää suorituksella saa 2 pistettä lisää tentteihin ja ja huonosti menneellä suorituksella ei sitten vaan saa mitään.
Kuvahaun tulos haulle ekg laite
EKG laite


EKG on ihan mielenkiintoista ja niiden käyrien katselu vaatii kyllä harjoittelua, pääpaino meillä bioanalyytikoillahan on siinä, että yritetään saada ns. mahdollisimman laadukas tuloste, jossa ei ole ulkoisista tekijöistä johtuvaa häiriötä. Tosin hyvä on tunnistaa hälyttävät muutokset EKG:ssä ja ainakin tietää millainen on normaali EKG! Silloin voi ainakin yrittää saada potilaan nopeammin jatkotutkimuksiin, jos osaa tunnistaa esimerkiksi eteisvärinän.

Kuvahaun tulos haulle ekg tuloste
EKG laitteen osa


 
Kun meillä oli ensimmäiset EKG tunnit, tuli osalle luokasta yllätyksenä, että se on ehkä osittain vähän nakuilua. EKG tutkimusta vartenhan pitää riisua paita ja rintaliivit ja ainakin nilkkojen täytyy olla paljaana. Joidenkin mielestä ei niin mukavaa ja jännittihän sitä ensin itsekkin vähän, että mitä tässä nyt tapahtuu, mutta nyt kun EKG tunteja on ollut jo muutama, tuntuu nakuilu jo ihan luonnolliselta. Tietenkin siis meillä on samat parit aina tunneilla ja sermien takana toimimme, mutta esim. opettaja käy aina jos pyydetään tarkistamassa elektrodien paikat ja kytkennät.


En olisi kyllä osannut aavistaa että EKG:n ottaminenkin on monimutkainen prosessi ja siinäkin on erilaisia tapoja ottaa se, riippuen mitä halutaan tutkia. Tällä hetkellä fysiologia tuntuu ehkä kiinnostavimmalta ja helpoimmalta aineelta, mutta katsotaan mitä muita opintoja tässä vielä tulee ja miten mieli muuttuu.

Eilen oli myös ensimmäiset Hematologian labrat, joissa suoritimme perusverenkuva tutkimuksen omista näytteistämme ja huomenna on ensimmäiset Mikrobiologian labrat. Mikrobiologian labrat voivat olla joko todella epämieluisia, taikka todella kiinnostavia, vielä ei osaa sanoa niistä mitään ja ehkä kirjoittelenkin niistä seuraavaksi sitten.

-Virpi-

9 kommenttia:

  1. Hei! Pääsin jo viime vuonna sisään (tamk bioanalyytikko) ja tänä vuonna vasta aloitan niin kuinka pitkiä koulupäivät on? :)

    VastaaPoista
  2. Moi! Mullakin olisi kysyttävää, pääsykokeista lähinnä, jos luet enää näitä kommentteja :)

    VastaaPoista
  3. Meillä ainakin pituus vaihtelee tosi paljon 2 h-8h, mut varmaan keskiarvo on se 6h päivässä.. Aika paljon on sitten tietenkin itsenäistä tehtävää.. Mitä haluaisit tietää pääsykokeista?

    VastaaPoista
  4. Kaiken mahdollisen mitä pääsykokeista vaan muistat :D Eli oon kanssa hakemassa Turkuun ja pääsin jo pääsykokeeseen asti, ja ennakkomateriaalikin on tuo sama. Muistatko esim. mitään esimerkkikysymyksiä niistä ennakkomateriaaleista? Kuinka tarkkaan materiaalit siis pitää osata? Riittääkö, että kokonaisuus on hallussa vai pitääkö muistaa kaikki yksityiskohdat? Tänä vuonnahan oli ensimmäistä kertaa se esivalintakoe, jonka perusteella karsittiin hakijat varsinaiseen pääsykokeeseen, ja siinä oli kyllä älytöntä nippelitietoa niistä ennakkomateriaaleista :/

    Mitään haastatteluosiota ilmeisesti pääsykokeessa ei ollut?

    Löysin nyt vasta blogisi bioanalyytikkojuttuja googletellessa ja ihan mielenkiintoiselta ala vaikuttaa :) Kiitos jo etukäteen jos viitsit kertoilla hieman lisää pääsykokeista!

    VastaaPoista
  5. Kokeessa oli todella tarkkoja kysymyksiä ennakkomateriaaleista ja kaikki oli monivalintaa. Muistaakseni kolmesta tai neljästä vaihtoehdosta piti valita aina se oikea. Jokaiselle aineistolle oli oma osionsa ja ne piti kaikki läpäistä. En halua pelotella, mutta siis joissakin väittämissä oli esimerkiksi vain yksi sana vaihdettu väittämien välillä ja piti muistaa että miten se luki pääsykoemateriaaleissa.

    Mitään haastattelua ei ollut, meillä oli pääsykokeissa aineiston lisäksi matematiikan ja englannin osuus, mitkä ilmeisesti jäi nyt pois kun tuli tuo uusi esivalinta systeemi. Koe oli haastava, mutta pistemäärät eivät muistaakseni olleet järin korkeat sisäänpääsyyn viime vuonna ja vääristä vastauksista ei mennyt miinus pisteitä, vaan se jäi sitten nollille.

    Niin ja jos tänä vuonna on joku solu-kromosomi materiaali myöskin, niin kannattaa tankata se huolella, muistaakseni siitä osiosta sai enemmän pisteitä kuin muiden materiaalien osioista.

    VastaaPoista
  6. Harmi että et enää kirjoita blogia, vaikutti todella hyvältä. Ja myös ala kiinnostaa, syksyllä olisi tarkoituis hakea kouluun. Olisin iloinen jos jatkaisit kirjoittelua ja kertoisit koulusta lisää :)

    VastaaPoista
  7. Täällä toinenkin ehkä syksyllä hakeva tykkäisi lukea enemmänkin kirjoituksia aiheesta! :)

    VastaaPoista
  8. Hei!
    Hyvin mielenkiintoinen blogi!!
    Ala kiinnostaisi kovasti minua, mutta..
    Matikka, biologia ja kemia ei todellakaan ole vahvoja puoliani.. Lukiosta nippa nappa pääsin kurssit läpi.. Pärjääkö koulussa niin sanotulla "huonolla matikkapäällä", koska tosiaan ala kiinnostaisi suuresti..

    VastaaPoista
  9. Vielä lisäystä edelliseen kommentiini: Olen vuosi sitten tehnyt SOTELIN esivalintakokeen, mutta silloin hain sosionomiksi ja esivalintapisteet eivät sinne riittäneet, mutta Turkuun bioanalyytikoksi olisi pisteet riittäneet( turun amk sivuilta näin, että alinpisteraja oli silloin vain 32) jolloin aloin ottamaan selvää alasta.

    VastaaPoista